Bel voor een afspraak
06-53 12 64 11

Het gazon onderhoud

Maaien

Zorg voor een goed geslepen en goed afgestelde maaimachine. De beste afstelhoogte voor een maaimachine is zo'n 3.5 centimeter. Dit kunt u het beste meten als de maaimachine op een harde o­ndergrond staat, (betonvloer, tegels). De maaifrequentie is afhankelijk van het seizoen en de groei van het gras. In het vroege voorjaar en het late najaar 1 maal per week en in de tussenliggende periode zo'n 1 à 2 maal per week. Als het warm en droog weer is kunt u beter niet te vaak maaien. Zorg dat het gras niet al te lang de winter in gaat.

Betreden

Betreden bij extreme weersomstandigheden, zoals op bevroren, besneeuwd of te nat gras, brengt schade toe aan uw gazon. Anders is betreden van uw gazon geen probleem. Probeer wel uw looproutes wat te variëren. Hoe beter u uw gras in conditie houdt, hoe sneller het herstel na een beschadiging.

Bemesten

Het verdient de voorkeur uw gazon te bemesten met een organische meststof of een lang werkende kunstmest. De voordelen van de twee meststoffen zijn, dat ze geleidelijk, gecontroleerd en langdurig hun werk doen. De eerste bemesting vind plaats in het voorjaar als het gras begint te groeien. De volgende bemesting is afhankelijk van welke meststof u gebruikt. Een goede meststof heeft op de verpakking een duidelijke handleiding waarmee u zelf de bemesting kunt berekenen voor uw gazon. In september vindt de laatste mestbeurt plaats.

Mosbestrijden

Mos o­ntstaat in uw gazon dor oa. Zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingstoffen en/of zich ophopend vocht door bv. Schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren kom je al een heel eind met het verwijderen. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.

Verticuteren

Oud en dood gras vormen in de loop van de tijd een zogenaamde viltlaag in uw gazon. Deze laag is bruin van kleur en voelt zacht aan. Het aanpakken van deze laag gaat middels verticuteren. Wat u doet is deze laag wat los maken en verwijderen. Op deze manier kan er weer lucht in de grond komen bij de wortels van het gras en het bevorderd een betere drainage en opname van de voedingstoffen. Verticuteer nooit te diep, want dat beschadigt de wortels van het gras. Verticuteren doet men in het voor en/of najaar. Na het verticuteren kan men eventueel wat bijzaaien met graszaad.

Sproeien

Sproei niet te vaak en alleen bij langdurige droogte. Als men sproeit kan men beter één maal langdurig sproeien als een paar maal een beetje.

Reparatie

Dit kan door plaatselijk bijzaaien of het leggen van graszoden.

Beluchten

Beluchten bevorderd de drainage en de groei van uw gazon. Een veel gebruikt middel hiervoor is de riek.

Gras- en bladafval

Kleine hoeveelheden fijn versnipperd gras mogen op het gazon blijven liggen, grote hoeveelheden altijd afvoeren.
Bladafval moet men zo snel mogelijk verwijderen.

 

← Terug